U trendu

EU suspendovala Rusiju iz naučno-istraživačkih programa

BRISEL – Evropska komisija suspendovala je danas saradnju sa ruskim subjektima u istraživanju, nauci i inovacijama, kao i aktivnosti sa Rusijom i Belorusijom u programima prekogranične saradnje, u okviru Evropskog instrumenta za susedstvo, i programu za region Baltičkog mora.

U Evropskoj komisiji navode da su se na ove poteze odlučli u znak solidarnosti sa narodom Ukrajine nakon invazije Rusije na tu zemlju.

Komisija kaže da do daljeg neće zaključivati nove ugovore, niti nove sporazume sa ruskim organizacijama u okviru istraživačko-naučnog programa ”Horizont Evropa”, obustavljena su plačanja ruskim subjektima po postojećim ugovorima, a svi tekući istraživačko-naučni programi će biti revidirani

Istovremeno, navodi se da su ukrajinski naučnici i istraživači bili „ključni učesnici” u EU programima za istraživanje i inovacije u poslednjih 20 godina i da su preduzeti koraci da oni dobiju potrebna sredstva iz ovih programa.

Kada je reč o suspenziji Rusije i Belorusije iz programa prekogranične saradnje, u Briselu navode da je u pitanju trenutna obustava plaćanja iz fondova EU za politiku prema susedima i kohezionih fondova koji su podržavali održivi razvoj duž spoljnih granica EU i smanjenje razlika u životnom standardu.

Komisija kaže da hitno istražuje pravne i operativne mogućnosti za jačanje postojećih programa prekogranične saradnje između zemalja EU koje su najviše na udar krize izazvane rarom u Ukrajini, kao što su Poljska, Mađarske, Rumunija i Slovačka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar