U trendu

EU u 2050. godine na nultom stepenu zagađenja

BRISEL, 12. maja ( Tanjug) – Evropska komisija usvojila je danas Akcioni plan „Ka nultom zagađenju vazduha, vode i tla“ kojim se za 2050. godinu postavlja cilj smanjenja zagađenja na nivoe koji više nisu štetni po ljudsko zdravlje i prirodne ekosisteme.

Da bi usmerio EU ka cilju zdrave planete za zdrave ljude do 2050. godine, Akcioni plan postavlja ključne ciljeve za 2030. godinu kao što su poboljšanje kvaliteta vazduha kako bi se samanjio broj prevremenih smrti usled zagađenja vazduha za 55%, poboljšanje kvaliteta vode smanjenjem otpada, plastičnog otpada na moru za 50% i mikroplastike ispuštene u životnu sredinu za 30%.

Predviđa se i poboljšanje kvaliteta tla smanjenjem gubitaka hranljivih sastojaka i upotrebe hemijskih pesticida za 50%, smanjenje ekosistema EU gde zagađenje vazduha ugrožava biodiverzitet za 25%, smanjenje broja ljudi hronično uznemirenih transportnom bukom za 30% i smanjenje zastalog komunalnog otpad za 50 procenata.

Plan predviđa usklađivanje standarda kvaliteta vazduha sa najnovijim preporukama Svetske zdravstvene organizacije,
pregled standarda za kvalitet vode, uključujući reke i mora EU, smanjenje zagađenja tla i pospešivanje obnove.

Takođe, predviđeno je preispitivanje većine zakona EU o otpadu radi prilagođavanja principima ”čiste ekonomije”, negovanje nultog zagađenja iz proizvodnje i potrošnje, pregled zelenih performansi regija EU za promociju nula zagađenja u svim regionima, kao i ograničavanje EU izvoza proizvoda i otpada koji imaju štetne toksične uticaje u treće zemlje.

U Evropskoj komisiji zaključuju da usvojeni Akcioni plan pomaže sprovođenju u delo ambiciju EU kada je reč o životnoj sredni bez toksičnih proizvoda, ali i da ide uporedo sa ciljevima EU za klimatsku neutralnost, zdravlje, biodiverzitet i efikasnost resursa i nadovezuje se na inicijative u oblasti energetike, industrije, mobilnosti, hrane, ekonomije i poljoprivrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.