U trendu

EU uskoro potpisuje ugovor o isporuci vakcina sa Novavaksom

BRISEL – Evropska unija bi mogla da potpiše ugovor o snabdevanju vakcinama protiv kovid-19 sa Novavaksom ove ili sledeće sedmice, izjavila su dvojica zvaničnika EU koji su bili uključeni u razgovore sa američkom kompanijom.

EU je u decembru zaključila preliminarne pregovore sa Novavaksom za isporuku 100 miliona doza i razgovarala je o dodatnih 100 miliona doza, preneo je Rojters.

„Razgovori sa Novavaksom su intenzivirani i cilj nam je da dogovorimo ugovor ove ili sledeće sedmice“, rekao je jedan zvaničnik EU.

Drugi zvaničnik EU, koji je prisustvovao pregovorima, potvrdio je vremenski rok dogovora, ali je dodao da su razgovori sa advokatima kompanije još u toku, odbijajući da kaže koja su pitanja preostala da se dogovore.

Novavaks vakcina se još testira, ali preliminarni podaci pokazuju da je efikasna 89,3 procenta u sprečavanju kovid-19 u ispitivanju urađenom u Britaniji, dok je bila gotovo jednako efikasna u zaštiti od zaraznije varijante koja je prvi put otkrivena u toj zemlji.

Eventualni sporazum sa Novavaksom bio bi sedmi koji EU postiže sa proizvođačima vakcina protiv kovid-19.

Ona već ima sporazume sa AstraZenekom, Džonsonom i Džonsonom, Fajzer-BioNTekom, KjurVakom, Modernom and Sanofi-GSK za ukupno oko 2,3 milijardi doza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar