U trendu

EU uvela Iranu nove sankcije zbog nasilja nad demonstrantima

BRISEL – EU je danas, na sastanku ministara spoljnih poslova, donela odluku da doda 29 ljudi i tri entiteta na listu onih koji podležu sankcijama protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, a kao odgovor na njihovu ulogu u smrti Mahse Amini i nasilju na nedavnim demonstracijama u Iranu.

„EU oštro osuđuje neprihvatljivo nasilno gušenje demonstracija. Stojimo uz iranski narod i podržavamo njegovo pravo da mirno protestuje i slobodno iznese svoje zahteve i stavove”, izjavio je Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.
Današnja odluka o zabrani putovanja i zamrzavanju imovine odnosi se na četiri člana odreda koji su proizvoljno uhapsili Mahsu Amini, visoko pozicionirane članove Revolucionarne garde i ministra unutrašnjih Ahmada Vahidija.

Sankcijama je obuhvaćen i brigadni general Kijumars Heidari, komandant Kopnene snage Iranske vojske,

EU takođe smatra da je “iranska državna televizija Preš TV odgovorna za proizvodnju i emitovanje prisilnih priznanja pritvorenika”.

Sankcijama se takođe zabranjuju izvoz u Iran opreme koja bi se mogla koristiti za unutrašnju represiju i opreme za praćenje telekomunikacija.

Spisak onih koji podležu restriktivnim merama EU u kontekstu postojećeg režima sankcija u vezi s kršenjem ljudskih prava u Iranu sada se sastoji od ukupno 126 pojedinaca i 11 entiteta.

EU poziva Iran da odmah prekine nasilno gušenje mirnih demonstracija, da oslobodi pritvorene i da osigura slobodan protok informacija, uključujući pristup internetu.

“Ubistvo Mahse Amini takođe mora biti istraženo na nezavisan i transparentan način i svako za koga se dokaže da je odgovoran za njenu smrt mora da odgovara”, saopšteno je u Briselu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar