U trendu

EU zabrinuta, razmatra mere za svoje osoblje u Avganistanu

 EU je „vrlo zabrinuta“ zbog pogoršanja stanja u Avganistanu gde su u vojnoj ofanzivi pobunjenci – talibani, i razmatra kako da zaštiti svoje osoblje, rekla je danas u Briselu portparolka šefa diplomatije EU, Žozepa Borela.

„Talibani su odgovorni za nasilje… koje predstavlja prepreku za mirovni proces i suprotno je njihovim obavezama iz sporazuma sa SAD od februaru 2020. godine“, rekla je ona i naglasila da je takva situacija „neprihvatljiva“.

Ona je rekla da EU radi na bezbednosnim merama za Evropljane u Avganistanu, o čemu nije iznela pojedinosti.

Drugi saradnik Borela je u utorak rekao da zasad nije potrebna evakuacija osoblja uključenog u evropski progam pomoći i razvoja Avganistana.

Medjutim, zemlje-članice EU mogu da donesu sopstvene odluke, te su Francuska i Nemačka već tražile od svojih državljana da napuste Avganistan.

Francuska organizuje specijalni let iz Kabula 17. jula za svoje državljane i naglasila je da neće biti drugih organizovanih letova i da neće moći da osigura bezbednost svojim državljanima. U Ambasadi Francuske je registrovano manje od 100 Francuza u Avganistanu.

Nemačka je takodje „zamolila“ svoje državljane da napuste tu zemlju.

Amerikanci do sada nisu dali naznaku svojim saveznicima u NATO kakve zaštitne snage da obezbede da bi osigurali aerodrom i ambasade u Kabulu, navele su diplomate.

Oko 2.500 američkih vojnika i 7.000 vojnika drugih zemalja bilo je u okviru NATO misije „Odlučna podrška“ (Resolute Support) u Avganistanu odakle se povlače od početka maja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar