U trendu

Eventualni nemiri zbog gubitka vlasti u FBiH nisu rešenje

SARAJEVO – Predsednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ) izjavila je da visoki predstavnik Kristijan Å mit eventualnim novim odlukama ne sme dugoročno da ugroÅŸava poziciju hrvatskog naroda u BiH i istakla da ne ÅŸeli da razmiÅ¡lja o nemirima na koje bi pozvala SDA Bakira Izetbegovića u slučaju da ne bude u federalnoj vladi.

Bradara je to rekla gostujući na RTVHB odgovarajući na pitanje da li očekuje formiranje Vlade Federacije BiH uz intervenciju Å mta, s obzirom da nije izgledno da će HDZ i „Osmorka“ u vlast uključiti SDA.

Navela je da je ona pristalica razgovora, pregovora i mogućih dogovora nego bilo kakve intervencije.

„Mislim da odluke u BiH i o BiH treba da donose domaće institucije. Mislim da je ovo 111. izmena Ustava FBiH. Ja mogu reći da je izmenjen 111. puta na Å¡tetu hrvatskog naroda“, navela je Brađara.

Prema njenim rečima, Šmit je sada bacio lopticu na domaće institucije.

„Ono Å¡to je ostalo nejasno jeste, ako neko u BiH ne ÅŸeli dogovor, a svedoci smo da postoje snage u BiH koje se ne ÅŸele dogovor i ÅŸele da izigraju, naÅ¡ ustav ne prepoznaje dogovaranje, već predsednika FBiH koji imenuje vladu uz saglasnost dva potpredsednika“, rekla je Bradara.

Ona je, ističe, za konstruktivne razgovore i predloge.

„Ali, ako vam neko kaÅŸe ‘neću niÅ¡ta ako tu nije SDA’ i sluÅ¡ati jednu te istu priču, bojim se da tu nisu konstruktivni predlozi. Nadam se da ćemo doći do političkog dogovora za imenovanje Vlade FBiH i mi ga već imamo, kao i parlamentarnu većinu u oba doma parlamenta“, rekla je Bradara.

O eventualnom novom Šmitovom nametanju izmene Ustava FBiH, Bradara kaşe da u tom slučaju ne bio smeo da dugoročno ugrozi poziciju Hrvata.

Upitana da li strahuje da bi SDA, ako ne bude na vlasti, posegla za uličnim nemirima, Bradara kaşe da to nije rešenje i da treba pokušati da federalna vlada bude formirana što pre.

„Ne ÅŸelim ni da razmiÅ¡ljam Å¡ta bi se dogodilo kada bi u ovakvoj ekonomskoj situaciji u BiH imali i pozive na nemire. U BiH pozivi na nemire, građanski ili radnički bunt nemaju dimenziju kao u drugim zemljama. Ovde ni protesti nisu isti kao u drugim zemljama, jer vređaju drugog“, rekla je Bradara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar