U trendu

Eventualni nemiri zbog gubitka vlasti u FBiH nisu rešenje

SARAJEVO – Predsednica Federacije BiH Lidija Bradara (HDZ) izjavila je da visoki predstavnik Kristijan Šmit eventualnim novim odlukama ne sme dugoročno da ugrožava poziciju hrvatskog naroda u BiH i istakla da ne želi da razmišlja o nemirima na koje bi pozvala SDA Bakira Izetbegovića u slučaju da ne bude u federalnoj vladi.

Bradara je to rekla gostujući na RTVHB odgovarajući na pitanje da li očekuje formiranje Vlade Federacije BiH uz intervenciju Šmta, s obzirom da nije izgledno da će HDZ i „Osmorka“ u vlast uključiti SDA.

Navela je da je ona pristalica razgovora, pregovora i mogućih dogovora nego bilo kakve intervencije.

„Mislim da odluke u BiH i o BiH treba da donose domaće institucije. Mislim da je ovo 111. izmena Ustava FBiH. Ja mogu reći da je izmenjen 111. puta na štetu hrvatskog naroda“, navela je Brađara.

Prema njenim rečima, Šmit je sada bacio lopticu na domaće institucije.

„Ono što je ostalo nejasno jeste, ako neko u BiH ne želi dogovor, a svedoci smo da postoje snage u BiH koje se ne žele dogovor i žele da izigraju, naš ustav ne prepoznaje dogovaranje, već predsednika FBiH koji imenuje vladu uz saglasnost dva potpredsednika“, rekla je Bradara.

Ona je, ističe, za konstruktivne razgovore i predloge.

„Ali, ako vam neko kaže ‘neću ništa ako tu nije SDA’ i slušati jednu te istu priču, bojim se da tu nisu konstruktivni predlozi. Nadam se da ćemo doći do političkog dogovora za imenovanje Vlade FBiH i mi ga već imamo, kao i parlamentarnu većinu u oba doma parlamenta“, rekla je Bradara.

O eventualnom novom Šmitovom nametanju izmene Ustava FBiH, Bradara kaže da u tom slučaju ne bio smeo da dugoročno ugrozi poziciju Hrvata.

Upitana da li strahuje da bi SDA, ako ne bude na vlasti, posegla za uličnim nemirima, Bradara kaže da to nije rešenje i da treba pokušati da federalna vlada bude formirana što pre.

„Ne želim ni da razmišljam šta bi se dogodilo kada bi u ovakvoj ekonomskoj situaciji u BiH imali i pozive na nemire. U BiH pozivi na nemire, građanski ili radnički bunt nemaju dimenziju kao u drugim zemljama. Ovde ni protesti nisu isti kao u drugim zemljama, jer vređaju drugog“, rekla je Bradara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar