U trendu

Evo koliko je Fajzer zaradio ove godine od vakcine protiv korone

Prošle godine, utrkujući se da pre konkurencije razviju vakcinu protiv kovida-19 u rekordnom vremenu, Fajzer je doneo veliku odluku. Za razliku od rivala, koji su se zakleli da će odustati od profitiranja na sopstvenim vakcinama tokom pandemije korona virusa, Fajzer je planirao upravo suprotno, piše Njujork Tajms.

Kompanija je sada objavila koliko novca im je vakcina donela.

Njujorški proizvođač lekova i njegov nemački partner u proizvodnji te vakcine, firma BioNTek, izvestili su da su u prva tri meseca zabeležili prodaju cepiva u iznosu od 3,46 milijardi dolara, te da sada predviđaju da će u celoj 2021. godini prodaja dostići oko 26 milijardi dolara, a ne oko 15 milijardi dolara, kako su prognozirali ranije, prenosi AP.

Dve kompanije očekuju da uskoro dobiju odobrenje u SAD i EU za davanje vakcine deci uzrasta od 12 do 15 godina, takođe nastavljaju s testiranjima cepiva za druge kategorije pacijenata, a rade i na razvoju novih verzija vakcina koje imaju duži rok trajanja i koje ne zahtevaju ultra hladno skladištenje.

Za razliku od na primer Moderne, Fajzerova vakcina nije ključna za poslovanje ove kompanije. Prošle godine Fajzer je zaradio 9,6 milijardi dolara profita, pre nego što je vakcina protiv korona virusa imala bilo kakav uticaj na njene rezultate, piše Njujork Tajms.

Iz Fajzera su naveli da je, čak i bez prodaje vakcina, kompanija na putu ostvarenja svog cilja o povećanju prihoda za najmanje 6,0 posto svake godine do 2025.

Fajzer je poručio da ove godine može da proizvede dve milijarde doza vakcina, uključujući 200 miliona doza obećanih SAD-u do kraja maja.

Fajzer je takođe mistifikovao mnoge poteze vezane za profitabilnost od prodaje svojih vakcina. Tako im recimo, SAD plaćaju oko 19,5 dolara za svaku dozu njihove vakcine, dok su sa Izraelom dogovorili kupoprodajnu cenu od oko 30 dolara po dozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.