U trendu

Evropol : pregledano preko 42 000 paketa,zaplenjeno stotine

HAG – U policijskoj akciji 26 zemalja koju je koordinisao Evropol, pregledano je preko 42 000 paketa i zaplenjene stotine komada oružja u cilju sprečavanja trgovina oružjem putem poštanskih i kurirskih službi unutar EU.

U operaciji pod nazivom „ARMSTRONG VII“, koja se odvijala između 16. i 20. novembra, učestvovale su policijske i carinske vlasti iz 26 zemalja, uz međunarodnu koordinaciju od strane Evropola i Evropske komisije – Generalne direkcije za oporezivanje i carinsku uniju (TAKSUD) i Generalne direkcije za migracije i unutrašnje poslove (DOM) i Radne grupe za carinsku saradnju (ČVP)., saopštio je Evropol.

Tokom akcije u koju je bilo uključeno 416 policajaca, policija i carinske vlasti u zemljama učesnicama sprovele su pojačanu kontrolu 42.124 sumnjiva paketa i poštanskih pošiljaka a zaplenjeno je šest komada vatrenog oružja, 13 delova vatrenog oružja i 600 komada municije kao i 297 drugog oružja (noževi, biber sprej, paralizatori itd), navodi se u saopštenju.

Zemlje učesnice u ovoj akciji bile su Austrija, Bugarska, Kipar, Češka, Nemačka, Danska, Estonija, Grčka, Španija, Finska, Francuska, Mađarska, Irska, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Portugalija, Rumunija, Švedska, Velika Britanija, Švajcarska, Norveška, Albanija, Severna Makedonija, SAD.

Operacija se odvijala u okviru Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji (EMPACT) i sprovodi se kao deo akcionog plana EU u cilju sprečavanja trgovine oružjem 2020-2025. koji je usvojila Evropska komisija u julu 2020. godine, a Evropol je bio aktivno uključen od početka ove operacije prikupljanjem obaveštajnih podataka od svih partnera koji su u njoj učestvovali.

Upotreba brzih paketa ili paketne pošte identifikovana je kao ključni modus operandi za trgovinu vatrenim oružjem u EU i preko Unije.

Kriminalci koriste razlike u zakonodavstvu koje države imaju, pri čemu se oružje ili komponente vatrenog oružja ograničene u jednoj zemlji mogu lako i otvoreno naručiti iz druge putem Interneta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.