U trendu

Evroposlanici traže ostavku Varhejija

BRISEL – Evropski poslanici traže da komesar za proširenje Oliver Varhelji da ostavku zbog jučerašnjeg incidenta koji se desio u Evropskom parlamentu (EP) dok je komesar odgovarao na pitanja poslanika o proširenju na Zapadni Balkan.

Kamere su zabeležile da je mađarski komesar Varheji nazvao poslanike „idiotima“.

Nakon odgovora na pitanje jednog poslanika, on je seo na svoje mesto i na mađarskom navodno izgovorio „koliko drugih idiota još ima?“

Neki poslanici takođe traže pokretanje istrage o komesaru.

Tako je mađarski opozicioni poslanik levog centra Čaba Molnar rekao je da EP „mora da zahteva ostavku“.

Varheji je danas objavio svoje izvinjenje i rekao da se radilo o privatnom razgovoru sa šefom njegovog kabineta koji se odnosio na drugu temu.

„Iskreno žalim zbog nesporazuma oko moje opaske na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 14. februara 2023 godine. Ovo je bilo povezano sa privatnim i tekućim razgovorom na mađarskom između mene i mog šefa kabineta o sasvim drugoj stvari, koja je izvučena iz konteksta. Izvinjavam se zbog eventualnog nesporazuma oko toga“, napisao je Varheji.

On je dodao da u potpunosti poštuje „sve institucije EU, uključujući Evropski parlament i njegove uvažene članove“.

„Želeo bih da zahvalim uvaženim poslanicima Evropskog parlamenta na jučerašnjoj razmeni mišljenja koja je bila odlična prilika da se razgovara o geopolitičkim pitanjima od izuzetnog značaja na Zapadnom Balkanu“, napisao je Varheji.

On kaže da i u budućnosti ostaje na raspolaganju „za razmenu sa Evropskim parlamentom o dešavanjima u oblastima mog portfelja uz puno poštovanje mojih međuinstitucionalnih obaveza i principa iskrene saradnje“.

Ovo, inače, nije prvi put da EP oštro kritikuje Varhejija.

Rezolucija EP od 18. januara o primeni spoljne i bezbednosne politike EU, sadrži paragraf u kojem se poziva Evropska komisija da pokrene „nezavisnu i nepristrasnu istragu“ o Oliveru Varhejiju kako bi se utvrdilo da li ponašanje (…) komesara za proširenje i susedsku politiku „krši kodeks ponašanja članova Komisije“.

Grupa socijalista i demokrata, inicijator ovog amandmana, u saopštenju u januaru ocenila je, između ostalog, da komesar „dosledno umanjuje napade predsednika Srbije Vučića na demokratiju i, navodno, čak je pomagao separatističke akcije Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.