U trendu

Evropska jevrejska zajednica želi nazad vilu u Ljubljani

LJUBLJANA – Predsednik Evropske jevrejske zajednice, rabin Menačem Margolin, obratio se predsednici opozicione Socijaldemokratske stranke (SD) i članici Evropskog parlamenta Tanji Fajon tražeći da se ispravi istorijska greška i da se Jevrejskoj zajednici Slovenije vrati vila u kojoj je sedište te stranke.

Margolin je napisao da je zgrada u Levstikovoj 15 u Ljubljani, u kojoj je sedište SD, do 1943. godine bila u vlasništvu Feliksa Moskovica, koji je kasnije sa porodicom odveden u koncentracioni logor Aušvic, preneo je sajt „siol.net“.

Dodao je da je kuća potom prodata pod „sumnjivim uslovima, nacionalizovana i korišćena za Komunističku partiju.“

„Primetili smo da se o prenosu vlasništva nad zgradom u Levstikovoj 15 na slovenačku jevrejsku zajednicu već razgovara u okviru sporazuma o zajedničkoj imovini bez naslednika, koja je nekada pripadala slovenačkim Jevrejima ubijenim tokom holokausta“, napisao je rabin.

On je izrazio uverenje da bi ovo bila primerena, poštena i moralna upotreba kuće gospodina Moskovica i da bi time bila ispravljena istorijska greška.

Kako je SD objasnila pre nekog vremena, u kuću su došli nakon što su je „zamenili za deo zgrade sa vladom Republike Slovenije.“

Tada su ugovorom o zameni došli do kuće u Levstikovoj 15, koja je ranije bila u vlasništvu Republike Slovenije.

Slovenački premijer Janez Janša je ranije otvorio pitanje vile kada je Tanji Fajon rekao da je u EU „zagovarala“ vladavinu prava, a da ju je u Sloveniji drastično kršila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar