U trendu

Evropska komisija imenovala koordinatorku za borbu protiv islamofobije

BRISEL – Evropska komisija je danas imenovala Marion Lalis (Lališe) za koordinatora za borbu protiv islamofobije.

Ona će sarađivati sa državama članicama, evropskim institucijama, civilnim društvom i akademskim krugovima na jačanju mera preduzetih u borbi protiv islamofobije.

Nova koordinatorka će biti glavni kontakt za organizacije aktivne u ovoj oblasti unutar EU.

Helena Dali (Dalli), komesarka za ravnopravnost, pozdravila je ovo imenovanje, ocenjujući da će ono „obezbediti preduzimanje mera za borbu protiv mržnje, kao i protiv strukturne i individualne diskriminacija muslimana“.

Komesarka je naglasila da EU „mora da se bori protiv islamofobije u svim oblastima, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i socijalnu politiku“ i da „mora prikupljati podatke o svim slučajevima islamofobije i diskriminacije muslimana, pratiti i boriti se protiv svake takve manifestacije“.

Marion Lalis je diplomirala na Školi za orijentalne i afričke studije na Univerzitetu u Londonu, Evropskom koledžu i Univerzitetu u Tuluzu.

Bila je otpravnik poslova i zamenica ambasadora EU u Jemenu, a obavljala je različite funkcije u delegacijama EU u Gani, Mauritaniji, Maroku i u okviru programa pomoći EU u korist zajednice kiparskih Turaka.

Ona je „sarađivala sa širokim spektrom organizacija civilnog društva u EU i u muslimanskom svetu, gde je stekla dragoceno iskustvo“, saopštila je Komisija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.