U trendu

Evropska komisija predložila zabranu uvoza uglja iz Rusije

Evropska komisija je danas predložila zabranu uvoza uglja iz Rusije, što bi bile prve sankcije protiv ruske energetske industrije zbog napada te zemlje na Ukrajinu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU treba da pojača pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina posle, kako je rekla, „gnusnih zločina“ u gradu Buča kod Kijeva, gde su nađena tela ubijenih civila, sa vezanim rukama, ranama od metaka ispaljenih iz blizine i tragovima mučenja.

Fon der Lajen je kazala da bi zabranom uvoza uglja Rusija bila uskraćena za četiri milijarde evra godišnje i dodala da je EU već počela da radi na dodatnim sankcijama Rusiji, koje obuhvataju i uvoz nafte.

„Zauzimanje jasnog stava nije ključno samo za nas u Evropi, već i za ostatak sveta. Jasan stav protiv Putinovog rata. Jasan stav protiv masakra civila. I jasan stav protiv kršenja osnovnih principa svetskog poretka“, rekla je fon der Lajen.

Predlog zabrane uvoza ruskog uglja deo je novog paketa sankcija Moskvi i mora da bude usvojen jednoglasno, odnosno svih 27 zemalja EU mora da ga podrži.

Fon der Lajen nije pomenula ruski prirodni gas u kontekstu sankcija. Među 27 zemalja EU ne bi bilo lako obezbediti konsenzus o zabrani uvoza ruskog gasa, koji se koristi za proizvodnju struje i za grejanje, jer se tome protive članice zavisne od gasa poput Nemačke.

EU do sada nije bila voljna da uvodi sankcije na ruske energente strahujući da bi time gurnula evropsku ekonomiju u recesiju. Zavisnost Evrope od ruske nafte, prirodnog gasa i uglja znači da je postizanje konsenzusa težak zadatak, iako su nedavni izveštaji o ubistvima civila povećali pritisak za pooštravanje sankcija Rusiji.

SAD i Velika Britanija su obustavile uvoz ruske nafte, a pojedine zemlje EU najavile su da će smanjiti energetsku zavisnost od Rusije. Poljska je saopštila da planira da blokira uvoz uglja i nafte iz Rusije, dok je Litvanija obustavila uvoz ruskog prirodnog gasa.

Ostale mere koje je Evropska komisija predložila uključuju sankcije za više pojedinaca i četiri ključne ruske banke, među kojima je i VTB, druga po veličini u toj zemlji.

Novi paket sankcija Rusiji uključuje i zabranu ulaska ruskih i brodova kojima Moskva upravlja u luke EU, osim u slučaju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, humanitarne pomoći i energenata.

Predložena je i zabrana uvoza iz Rusije u sektorima koji pokrivaju kvantne računare, napredne poluprovodnike, osetljive mašine i transportnu opremu, čime bi Moskva bila uskraćena za deset milijardi evra godišnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar