U trendu

Evropski javni tužilac u HR otvorio 23 postupka zbog finansijskih maleveracija

ZAGREB – Kancelarija evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj je prošle godine otvorila 23 postupka zbog sumnji u različite finansijske malverzacija sa fondovima EU u iznosu 313.6 miliona evra.

To se navodi u godišnjem izveštaju EPPO, u okviru kojeg je i izveštaj Kancelarije evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj.

Reč je uglavnom o istragama zlouporabe sredstava iz EU fondova i državnog budžeta, manipulacija tokom javne nabavke i korupcije.

U izveštaju se navodi da je podignuto osam optužnica, a sudovi su doneli šest pravomosnažnih presuda. Prema nalogu EPPO-a, tokom prošle godine blokirana je imovina u vrednosti od oko 400.000 evra.

Navode se i dva slučaja u kojima se sprovode prekogranične istrage, piše hrvatski portal Index i podseća da se ranije pisalo da je Hrvatska obuhvaćena i najvećom istragom pokrenutom nakon operacije „Admiral“, u kojoj se sumnja na štetu veću od 2.2 milijarde evra kroz utaju PDV-a.

Navedeno je takođe da se vodi šest postupaka u Hrvatskoj zbog zloupotrebe sredstava iz Evropskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj. Još sedam ih se povezuje s novcem namenjenim regionalnom razvoju. Dva slučaja odnose se na sredstva iz kohezijskog fonda, jedan na sredstva namenjena za obnovu i otpornost, dok se jedan odnosi na novac za digitalizaciju, mobilnost i energetiku.

Prošle godine, Kancelarija evropskog javnog tužioca u Hrvatskoj dobila je četiri prijave od tela Europske unije, 17 od građana i 29 od nacionalnih tela, a jedan postupak je po službenoj dužnosti, piše portal, koji je objavio i ceo Izveštaj EPPO za prošlu godinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.