U trendu

Evropski parlament danas o smeni Eve Kaili

BRISEL – Lideri političkih grupacija u Evropskom parlamentu jednoglasno su odlučili da Eva Kaili treba da bude smenjena s mesta potpredsednice, nakon što je osumnjičena u istrazi o pranju novca i korupciji u ovoj evropskoj instituciji, prenosi Rojters.

Predsednica parlamenta Roberta Mecola saopštila je da će parlament u punom sastavu tokom današnjeg dana odlučiti o smeni Kaili sa mesta potpredsednika ovog tela, ako bude postojala dvotrećinska većina za okončanje njenog mandata.

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili osumnjičena je u istrazi o pranju novca i korupciji u ovoj evropskoj instituciji.

Nalazi se među četiri osobe uhapšene i optužene u Belgiji tokom vikenda zbog navoda da ih je Katar obasipao novcem i poklonima kako bi uticali na donošenje odluka. Oni bi sredu trebali da se pojave pred sudom.

Kaili, jedna od 14 potpredsednika Evropskog parlamenta ,negira da je primila novac od Katara, rekao je jedan od njenih advokata u Grčkoj.

Belgijski istražitelji od petka do juče izvršili su 20 pretresa zbog istrage o pranju novca i korupciji u EP, preneo je BBC.

Mecola je upozorila poslanike da je „demokratija na udaru“ i obećala da će integritet parlamenta biti vraćen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.