U trendu

Evropski parlament traži embargo na sve ruske energente

BRISEL – Evropski parlament (EP) usvojio je danas rezoluciju kojom se traže dodatne kaznene mera protiv Rusije, uključujući „hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, uglja, nuklearnog goriva i gasa“.

Rezolucija je usvojena sa 513 glasova „za“, 22 „protiv“ i 19 uzdržanih, objavljeno je na veb sajtu Evropskog parlamenta.

Pooštravanje sankcija bi trebalo da bude praćeno planom za obezbeđenje sigurnog snabdevanja EU energijom, kao i strategijom za „povlačenje sankcija ukoliko Rusija preduzme korake ka obnavljanju nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica i potpunog izlaska njenih trupa sa teritorije Ukrajine”.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su lidere EU da isključe Rusiju iz G20 i drugih multilateralnih organizacija, poput UNHRC-a, Interpola, Svetske trgovinske organizacije, Uneska i drugih, ocenjujući da bi to „bio važan signal da se međunarodna zajednica neće vratiti na uobičajene odnose s agreskorkom državom”.

Da bi sankcije bile delotvornije, EP poziva na isključivanje ruskih banaka iz SWIFT sistema, na zabranu ulaska svim plovilima povezanim sa Rusijom u teritorijalne vode EU i njihovo pristajanje u lukama, kao i zabranu drumskog teretnog transporta iz i u Rusiju i Belorusiju.

Evropski poslanici zahtevaju i zaplenu „sve imovine koja pripada ruskim zvaničnicima ili oligarsima povezanim sa režimom (ruskog predsednika Vladimira) Putina, njihovim zastupnicima i poslanicima”, a isto to traže i za zvaničnike i osobe povezane sa režimom beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

U rezoluciji se navodi umešanost Belorusije u rat u Ukrajini i zahteva da prema Minsku budu primenjene iste sankcije kao protiv Rusije kako bi se, kako se navodi, „zatvorile sve rupe koje bi Putinu omogućile da upotrebi pomoć Lukašenka za zaobilaženje sankcija“.

Poslanici Evropskog parlamenta su se osvrnuli i na užasne prizore iz Ukrajine, ocenjujući da oni „neosporno predstavljaju ratne zločine“ koje su počinile ruske trupe, posebno u Buči, i potpuno ili skoro potpuno uništenje Marijupolja i drugih gradova, navodi se u izveštaju EP-a.

Oni smatraju da počinioci ratnih zločina moraju da odgovaraju i pozivaju na formiranje specijalnog tribunala UN za zločine u Ukrajini.

Evropski parlament je mišljenja da se isporuke oružja Ukrajini moraju nastaviti i pojačati kako bi se omogućilo da se efikasno brani.

Napominjući da je skoro 6,5 miliona ukrajinskih državljana interno raseljeno i da je više od četiri miliona napustilo zemlju zbog rata, poslanici EP-a apelovali su na uspostavljanje bezbednih humanitarnih koridore za evakuaciju civila i na jačanje mreže humanitarne pomoći EU u Ukrajini.

Istovremeno su osudili rusku retoriku, upozoravajući da bi ta zemlja potencijalno mogla da pribegne upotrebi oružja za masovno uništenje i naglasili da će se na bilo kakvo raspoređivanje takvog oružja odgovoriti uz najteže posledice.

U zasebnoj odluci, Evropski parlament je podržao planove za ubrzanje dopune rezervi gasa u Evropi, tako da domaćinstva i preduzeća imaju dovoljno gasa za sledeću grejnu sezonu.

O predlogu, koji je EP usvojio po hitnoj proceduri, sada će se pregovarati sa ministrima zemalja članica EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.