U trendu

Evropski sud o žalbi Berluskonija

RIM – Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura uputio italijanskim vlastima 10 pitanja u vezi sa žalbom koju je primio od bivšeg premijera Silvija Berluskonija, a koji tvrdi da su u sudskim procesima u Italiji ugrožena njegova ljudska prava, piše list “Korijere dela Sera”.

Berluskoni se žalio Evropskom sudu da je u procesu iz 2013. godine, kada je bivši premijer osuđen na četiri godine zatvora za korupciju, sud u Milanu bio pristrasan i da mu je suđeno više puta za isti prestup.

Prema pravilima Evropskog suda, italijanske vlasti imaju četiri meseca da odgovore na pitanja.

Protiv bivšeg premijera i lidera stranke “Forca Italija”, Silvija Berluskonija, je vođeno nekoliko procesa, ali ni u jednom nije došlo do definitive osude, uglavnim zahvaljujući sposobnosti njegovih advokata da pronađu „rupu u zakonu“.

Trenutno je u toku proces takozvani “Rubi”, po imenu marokanske prostitutke, koja je u vreme na koje se tužba odnosi bila maloletna i prisustvovala je takozvanim “bunga-bunga” večerama u vili Silvija Berluskonija.

U poslednje vreme taj sudski proces svaki put kada se zakaže, biva odgođen, jer Berluskoni dan ranije ode u bolnicu gde, po saopštenju njegovog ličnog lekara Alberta Zangrila, koji je primarijus u milanskoj bolnici, vrši pretrage o stanju zdravlja nakon preležane infekcije od kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.