U trendu

Evropski sud osudio Nemačku zbog lošeg kvaliteta vazduha

BON – Evropski sud pravde odobrio je tužbu Evropske komisije protiv Nemačke zbog velike koncentracije štetnih azotnih oksida u vazduhu u mnogim gradovima, a koji su viši nego što dozvoljava granična vrednost EU.

Kako se navodi, granične vrednosti su od 2010. do 2016. godine u 26 gradova „sistematski i kontinuirano“ premašivane, a presudom za sada nisu predviđene kazne ili sankcije, piše Dojče vele.

Prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine, 2016. godine su granične vrednosti u 90 gradova bile „značajno zanemarene“, a otada se taj broj svake godine smanjivao.

Kako se navodi, prekomernog zagađenja azotnim oksidima 2019. je bilo u samo 25 gradova, a tokom korona-godine 2020. u samo šest gradova, među kojima su Minhen i Hamburg.

Najvišem sudu Evropske unije Evropska komisija podnela je tužbu protiv Nemačke 2018. godine zbog kršenja ugovora, a kao razlog je navedeno da su od 2010. godine važeće granične vrednosti EU za azot-dioksid sistematski i kontinuirano premašivane u 26 gradova.

Nakon presude, Evropska komisija je pozvala nemačke vlasti da učine sve kako bi se poštovale granične vrednosti za NO2, a svi uzroci bi trebalo da se otklone, istakla je jedna portparolka Komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar