U trendu

Fajon: Ubrzati debatu o proširenju EU na Zapadni Balkan

LJUBLJANA – Debatu o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan treba ubrzati, izjavila je danas slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon.

U intervjuu za slovenačku agenciju STA , Fajon je kazala da, ako EU ne pokaže privrženost Zapadnom Balkanu jasno i iskreno, postoji zabrinutost da bi moglo doći do sledećeg rata u neposrednom susedstvu Slovenije.

Ona je rekla da je Zapadni Balkan postao poligon za različite geopolitičke interese i da postaje sve veći bezbednosni rizik.

„U tom kontekstu, razumem i bes, razočaranje, frustraciju ljudi na Zapadnom Balkanu, jer EU gubi kredibilitet u procesu proširenja“, istakla je Fajon, napominjući da je Bosna i Hercegovina ispunila nekoliko kriterijuma.

Ona je kazala da je sa francuskom koleginicom Katrin Kolonom u Luksemburgu razgovarala, posebno o Zapadnom Balkanu, pokušavajući da je ubedi zašto je toliko važno da se ubrza proces dodele statusa kandidata za članstvo u EU Bosni i Hercegovini.

Prema njenim rečima, Moldavija je dobila status za veoma kratko vreme i bez ispunjavanja bilo kakvih kriterijuma.

„To je teško razumeti i opravdati, pa je razgovor sa liderima Zapadnog Balkana na samitu u Briselu bio veoma gorak“, istakla je Fajon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar