U trendu

Fajzer radi na novom dogovoru za isporuku vakcina Izraelu

JERUSALIM – Kompanija Fajzer je danas saopštila da radi na novom dogovoru za isporuku vakcina protiv kovida 19 Izraelu nakon što je okončan početni ugovor o snabdevanju krajem 2020. godine.

Fajzer i njegov partner BajoNTek složili su se u novembru da isporuče Izraelu neotkriveni broj vakcina protiv kovida 19, a izraelsko Ministarstvo finansija saopštilo je da ih je platilo oko 2,6 milijardi šekela (oko 600.000 evra), preneo je Rojters.

Do danas, 5,27 miliona Izraelaca starijih od 16 godina primilo je prvu dozu vakcine protiv kovida 19, dok je 4,84 miliona dobilo drugu dozu vakcine u zemlji koja ima 9,3 miliona stanovnika.

Pojedini Izraelci su dobili Modernine vakcine.

Izrael ima jednu od najviših stopa vakcinacije na svetu.

Izraelska vlada želi da obezbedi još 36 miliona doza vakcina Fajzer-BajoNTek za revakcinaciju ili vakcinaciju dece kada ispune uslove, ali to je izazvalo nesuglasice među političkim liderima.

Vlada je prošle nedelje trebalo da odobri kupovinu vakcina vrednih oko 3,5 milijardi šekela (oko 900.000 evra), ali je kupovina opozvana posle prepirke između izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i njegovog ministra odbrane Benija Ganca, koji je na čelu rivalske stranke.

„Džeruzalem post“ je izvestio da je pošiljka od 700.000 doza trebalo da stigne u nedelju, ali je zaustavljena nakon što Izrael nije odobrio prenos novca za prethodnih 2,5 milion doza koje je isporučio Fajzer-BajoNTek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar