Faraž čeka poziv Trampa za sastanak u Londonu

LONDON – Lider britanske Partije Bregzit Najdžel Faraž još nije siguran da li će se sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji boravi u poseti Londonu.

Faraž je tim povodom danas izjavio da čeka Trampov poziv, prenosi Rojters.

Tramp je u posetu Velikoj Britaniji doputovao u atmosferi koju je ustalasao komentarima o Bregzitu i izjavom o tome da je bivši šef diplomatije Boris Džonson najbolji naslednik odlazeće premijerke Tereze Mej, što su Britanci doživeli kao mešanje u unutrašnje poslove zemlje.

Tramp je izjavio da bi Velika Britanija trebalo da odbije da plati račun „za razvod“ od EU u iznosu od 39 milijardi funti i povuče se iz pregovora o Bregzitu, ako joj Brisel ne da šta želi.

Uoči posete Britaniji, Tramp je u intervjuu za list „Sandej tajms“ rekao da bi naredni britanski lider trebalo da pošalje Najdžela Faraža, kao nekog ko se najviše zalaže za Bregzit, da pregovara sa EU.

Tramp je ranije u intervjuu londonskom tabloidu „San“ ocenio da bi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson bio „izvanredan“ izbor za novog lidera Konzervativne partije, odnosno novog premijera, nakon ostavke Tereze Mej.

„Mislim da bi Boris uradio veoma dobar posao“, rekao je Tramp.

U Velikoj Britaniji Partija Bregzit Najdžela Faraža odnela je pobedu na evropskim izborima, dok su najveće stranke, opozicioni laburisti i vladajući konzervativci, pretrpeli velike gubitke.

Nakon toga, Faraž je zatražio učešće u pregovorima o Bregzitu i upozorio da će „preokrenuti“ britansku politiku, ako njegov zahtev ne bude prihvaćen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.