U trendu

Fašistički simboli retorika u porastu u Italiji

MILANO – Nedaleko od pijace u Milanu postavljen je natpis „Počast Musoliniju“, demonstranti su uzvikivali fašističke slogane, a potpredsednik italijanske vlade i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini preskočio je komemoraciju oslobođenja Italije u Drugom svetskom ratu.

Ovo su samo neki od faktora koji ukazuju na povratak fašizma u Italiji, ocenjuje AP.

Salvini, koji je privukao divljenje evropskih krajnje desničarskih lidera zbog svojih anti-imigrantskih i anti-islamskih stavova, negira, međutim, da je ekstremista i postojanje fašističke ideologije u italijanskom političkom spektru.

„Na ovom trgu nema ekstremista. Nema rasista. Nema fašista“, izjavio je Salvini pred nekoliko hiljada ljudi okupljenih prošlog vikenda na skupu evropskih populista, uključujući i krajnje desničarske lidere iz Francuske i Nemačke.

Salvini je kritikovan prošlog meseca kada je preskočio obeležavanje Dana oslobođenja 25. aprila u Rimu, povodom oslobađanja Italije 1945. od fašističke vladavine Benita Musolinija, koji je poslednje dve godine Drugog svetskog rata proveo na čelu marionetske vlade u severnoj Italiji.
Samo dan ranije, Salvini je isticanje natpisa „Počast Musoliniju“ u Milanu od strane desetina navijača „ultra“ rimskog fudbalskog tima Lacio, poznatog po svojim neofašističkim stavovima, samo kao delo „idiota“.

On se sam nedavno pojavio na balkonu sa kojeg se Musolini obraćao ljudima, a ime diktatora koji je vladao Italijom oko dve decenije, pre i tokom Drugog svetskog rata,
još je priustno na italijanskoj političkoj sceni.

Naime, njegova praunuka Alesandra Musolini bila je na čelu neofašističke partije, a njegov čukununuk sada predvodi krajnje desničarsku stranku Braća Italije na evropskim izborima, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.