Fauci: Da se razmisli o obaveznoj vakcinaciji za letove u SAD

VAŠINGTON – Vodeći američki imunolog i glavni medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči izjavio je danas da bi SAD trebalo da razmotre mogućnost obavezne vakcinacije kada su u pitanju domaći letovi.

Fauči veruje da bi takva obaveza možda mogla da poveća vakcinacionu stopu u državi i da pruži mnogo jaču zaštitu na letovima, gde za sada važi savezno pravilo da stariji od dve godine moraju da nose maske.

„Kada načinite vakcinaciju obaveznom, to je još jedan podstrek da se što više ljudi vakciniše. Ako želite to da uradite na domaćim letovima, mislim da o tome treba ozbiljno razmisliti“, rekao je Fauči za MSNBC, preneo je AP.

Bajdenova administracija već o tome razmišlja uveliko, a dvojica neimenovanih američkih zvaničnika su rekla da naučnici tek treba da pošalju zvaničnu preporuku predsedniku za takav zahtev.

Amerika zasad traži od većine stranih državljana koji dolaze u SAD da budu potpuno vakcinisani, iako državljani i osobe sa stalnim boravkom treba samo da pokažu negativan test koji je urađen dan pre leta.

Pravila za letove unutar SAD ne zahtevaju od putnika da pokažu negativan test, dok samo država Havaji zahteva od putnika da budu vakcinisani ili da su negativni na testu, kako bi izbegli obavezan karantin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar