FBI upozorava: Planiraju se neredi u svih 50 saveznih država

VAŠINGTON – Federalni istražni biro (FBI) upozorio je da bi moglo da dođe do oružanih protesta u svih 50 saveznih američkih država, ukoliko Demokratska stranka nastavi sa opozivom predsednika Donalda Trampa pre isteka mandata 20. januara.

To je objavio američki ABC njuz na osnovu interne beleške FBI-a u koju je imao uvid i u kojoj se navodi upozorenje na mogući „veliki ustanak“.

Kako se navodi, FBI je dobio informacije da neidentifikovana naoružana grupa namerava da se 16. januara uputi u Vašington.

Dodaje se i da je FBI poslednjih dana dobijao informacije o grupi koja planira da poziva „na juriš“ na sudnice lokalne i savezne vlade i administrativne zgrade u slučaju da Tramp bude opozvan, kao i da planira da izvede napade na sam dan inauguracije izabranog predsendika Džoa Bajdena.

Do sada FBI je primio oko 45.000 dojava putem digitalnih medija o tome, i one se sada proveravaju.

Savezne službe za sprovođenje zakona savetovale su policijske agencije da povećaju broj obezbeđenja u državnim ustanovama širom zemlje, posle nereda na kapitol hilu.

Nakon tih dešavanja demokrate su u Predstavničkom domu pogurale inicijativu da potpredsednik Majk Pens i vlada pozovu na 25. amandman koji bi Trampa proglasio nesposobnim za obavljenje predsedničkih dužnosti i postavili Pensa za v.d.predsednika do Bajdenove inauguracije.

Međutim, taj pokušaj je blokirao republikanac Alek Muni iz zapadne Virdžinije, nakon čega je Predstavnički dom tada uveo član o opozivu Trampa zbog podsticanja pobune.

U obrazloženju te mere demokrate navode da je Tramp pokazao da će i dalje predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti, demokratiji i Ustavu ako mu se dozvoli da ostane na funkciji.

Inauguracija Džoa Bajdena trebalo bi da se održi 20. jnauara.

U međuvremenu Tramp je odobrio proglašenje vanrednog stanja u Vašingtonu do 24. januara, što će omogućiti angažovanje većeg broja policije u toj državi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.