U trendu

FH: DPS povezan sa organizovanim kriminalom

PODGORICA – Korupcija i dalje predstavlja problem u Crnoj Gori, tu su i ozbiljni nedostaci u pravosuđu, a ne postoje garancije da će postupak pred pravosudnim organima biti pravičan, navodi se u izveštaju Fridom hausa i ukazuje da su članovi DPS Mila Đukanovića povezani sa organizovanim kriminalom.

U izveštaju FH za prošlu godinu se podseća da je krajem te godine na vlast došla do tada opoziciona koalicija nakon tri decenije duge vlasti DPS-a.

„Korupcija i dalje predstavlja problem u Crnoj Gori, tu su i ozbiljni nedostaci u pravosuđu, a ne postoje garancije da će postupak pred pravosudnim organima biti pravičan”, navodi se u izveštaju.

Konstatuje se da je vlada Zdravka Krivokapića, kao vlada nestranačkih stručnjaka, zapravo de fakto manjinska koju podržava ideološki heterogena parlamentarna većina, čineći je „ranjivom u trenutku kada njen rad ozbiljno počinje”.

Navodi se da su se protesti protiv Zakona o slobodi veroispovesti nastavili tokom 2020, kao i da ih je mnogo građana podržalo, što je, kako kažu, izazvalo gnev predsednika Mila Đukanovića, koji ih je okarakterisao kao pretnju po državu.

Napominju u da su međunarodne organizacije koje su pratile izborni proces primetile „veliku polarizaciju u vezi sa pitanjima koja uključuju pripadnost crkvi i nacionalnom identitetu“.
„Granica između vladajućih partija i države ponovo je bila zamagljena tokom kampanje, dodatno, jer su DPS i njihovi koalicioni partneri stekli neprimerenu prednost široko rasprostranjenom zloupotrebom državnih resursa, utičući tako na princip jednakih mogućnosti u kampanji“, stoji u izveštaju.

“Smatra se da su mnogi članovi DPS-a povezani sa organizovanim kriminalom, što je rezultiralo mogućnostima za ilegalni pritisak na birače i kandidate. I radnici u javnom sektoru i zaposleni u privatnom sektoru koji rade u kompanijama koje su povezane sa državom, već dugo se suočavaju sa pritiskom da glasaju za bivšu vladajuću stranku“, stoji u izveštaju.

Upozorava se i na to da su žene nedovoljno zastupljenje na rukovodećim položajima u politici.

Fridom haus podseća da Ustav garantuje slobodu veroispovesti, ali da su „poslednjih godina Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici bili predmet diskriminacije i govora mržnje, a DPS je sveštenstvo okarakterisao kao neprijatelje države“.

Fridom haus upozorava na to da se napori za jačanje nezavisnosti pravosuđa nastavljaju.

„Iako je pravosuđe i dalje podložno pritisku vlasti, a sudska korupcija i dalje predstavlja problem. Postoje ozbiljni nedostaci u transparentnosti, otvorenosti, profesionalnosti i odgovornosti pravosudnog sistema….“, stoji, između ostalog, u izveštaju, prenele su podgoričke Vijesti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.