U trendu

Filipče: Šansa da vakcine u S. Makedoniju stignu pre marta

SKOPLJE – Postoji šansa da vakcine protiv Covid 19 stignu u Severnu Makedoniju pre marta, kako se to ranije najavljivalo, i da se o tome pregovara sa više zemalja, kaže ministar zdravlja Venko Filipče.

On dodaje da država neće štedeti novac kada je imunizacija u pitanju, saopštili su iz ministarstva zdravlja.

„Nema cene koju vlada ne može da plati za kupovinu vakcina protiv COVID-19“, izjavio je Filipče, rekavši da veruje da postoji šansa da serija vakcina stigne u zemlju pre marta, prenosi MIA.

„Očigledno je da su sve zemlje koje su imale privilegiju da dobiju vakcine preko Evropske komisije dobile manje doza nego što se prvobitno očekivalo. Ovaj sistem solidarnosti pomalo kasni. U kontaktu smo sa svim evropskim zemljama koje su ponudile mehanizme pomoći. Verujem da će biti načina da se vakcine nabave pre marta“, rekao je Filipče.

Ministar je dodao da je imunizacija i dalje jedan od najvažnijih instrumenata za savladavanje virusa.

„Sve vakcine su apsolutno sigurne“, naglasio je Filipče.

On je potvrdio da su u toku razgovori sa Austrijom o nabavci vakcina , pored Bugarske, Grčke i Poljske, a zemlja je takođe u pregovorima i direktno sa proizvođačima vakcina.

Takođe vakcine će u Severnoj Makedoniji biti obezbeđene putem sistema KOVAKS ali zemlje članice još ne znaju koja će se vakcina prvo nabaviti putem sistema KOVAKS, najavljeno je iz ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.