U trendu

Filipini ne žele da MKS istražuje ubistva povezana sa „ratom protiv droge“

MANILA – Vlasti Filipina saopštile su danas da će nastaviti sa žalbom kojom se dovode u pitanje nadležnost i ovlašćenja Međunarodnog krivičnog suda da istražuje ubistva povezana sa „ratom protiv droge“ bivšeg predsednika te zemlje Rodriga Dutertea.

Predsednik Ferdinand Markos Mlađi prošlog meseca je rekao da će prekinuti saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom koji je prethodno odbio zahtev filipinske vlade da obustavi istragu o velikom broju ubistava tokom borbe državnih vlasti protiv narkotika, podseća agencija, prenosi Rojters.

„Žalba neće biti povučena“, rekao je britanskoj agenciji generalni advokat Menardo Gevara koji je bio ministar pravde u Duterteovoj vladi.

On je najavio da Filipini više neće biti član Međunarodnog krivičnog suda nakon što iscrpe sve pravne lekove u okviru Rimskog statuta.

Međunarodni krivični sud odobrio je u septembru 2021. godine zvaničnu istragu o mogućim zločinima protiv čovečnosti koji su navodno počinjeni pod Duterteovim vođstvom, ali je obustavio istragu u novembru iste godine na zahtev zvanične Manile koja je saopštila da sprovodi sopstvene istrage.

Međutim, glavni tužilac Tribunala Karim Kan rekao je da je MKS nadležan za taj slučaj, a 4. aprila je od suda zatražio da odbije žalbu filipinskih vlasti i dozvoli nastavak istrage.

On je navodne zločine okarakterisao kao veoma ozbiljne, kao i da su ih, u najmanju ruku, ohrabrivali i odobravali visoki zvaničnici vlade, uključujući i bivšeg predsednika.

Kan je naveo da je oko 30.000 civila ubijeno od strane policije ili neidentifikovanih pojedinaca koji su „očigledno delovali u koordinaciji sa policijom“.

Generalni advokat Filipina poručio je da će ta zemlja pobiti argumenta tužioca u odgovoru na iznete optužbe.

Lokalna policija saopštila je da je ubijeno oko 6.200 osumnjičenih tokom rata protiv narkotika, ali je odbacila optužbe grupa za zaštitu ljudskih prava o sistematskim pogubljenjima i prikrivanju počinjenih zločina, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.