U trendu

Filipini uložili protestnu noti Kini zbog novog zakona

MANILA – Ministar spoljnih poslova Filipina Teodoro Loksin potvrdio je danas da je Kini uručena protestna nota zbog novousvojenog zakona kojim se obalskoj straži dozvoljava da otvori vatru na inostrane brodove, opisujući taj zakon kao „ratnu pretnju“.

„Nakon promišljanja, uložio sam diplomatski protest. To je ratna pretnja svakoj zemlji i ukoliko ne uložite protest, morate se povinovati“, izjavio je Loksin, prenosi Rojters.

Kina održava stalno prisustvo svoje obalske straže stotinama kilometara daleko od kineske teritorije, u blizini spornih ostrva u Južnom Kineskom moru i u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni susednih zemalja.

FIlipini su poslali svoju protestnu notu nekoliko dana nakon što je američka mornarička formacija, predvođena nosačem aviona „Teodor Ruzvelt“ uplovila u sporne vode Južnog Kineskog mora u nameri da promoviše „slobodnu plovidbu“, a Kina za ovu nedelju najavila pomorske manevre svoje vojske.

Predstavnik predsednika Filipina Rodriga Dutertea izjavio je ranije da se Filipini nadaju da ni jedna zemlja neće učiniti ništa što bi doprinelo povećanju napetosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.