U trendu

FIN: Propao eksperiment s garantovanom platom za nezaposlene

HELSINKI – Finska vlada objavila je danas prve rezultate dvogodišnjeg eksperimenta s garantovanom platom za nezaposlene, završenog pre mesec dana, koji je, suprotno očekivanjima, pokazao da to nije motivisalo korisnike da rade i tako zarađuju više, prenosi Rojters.

Tokom ovog ogleda, 2.000 nezaposlenih Finaca postali su prvi Evropljanin koji su uživali garantovani lični dohodak, primajući svakog meseca od države ček, bez obzira da li su našli posao ili sedeli kod kuće.

Agencija piše da u finskoj Instituciji za socijalno osiguranje (Kela) kažu da „još nije moguće izvesti čvrste zaključke“ iz ovog eksperimenta, u kojem su nasumično odabrani nezaposleni Finci dobijali garantovanu platu od 560 evra mesečno, i to oslobođenu poreza.

Iz Kele su napomenuli da su kod primalaca garantovane plate primećeni smanjenje simptoma stresa i jačanje samopouzdanja u pogledu budućnost, u odnosu na kontrolnu grupu koju je činilo 5.000 ljudi koji primaju socijalnu pomoć.

Finska traži načine da preoblikuje svoj sistem socijalne zaštie, i u u januaru 2017. je postala prva evropska zemlja koja je pokrenula ovakav eksperiment koji treba da se završi 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.