U trendu

Finci će se založiti za ukidanje letnjeg računanja vremena u EU

Finska će se založiti za ukidanje letnjeg računanja vremena u okviru EU pošto je više od 70.000 Finaca prošle godine potpisalo peticiju sa takvim zahtevom.

Finska ministarka za saobraćaj i komunikacije An Berner rekla je danas preko Tvitera da je vladin cilj da se „odustane od te prakse jednobrazno u okviru EU“.

Ni jedna zemlja članica EU ne može nezavisno od drugih da prekine praksu pomeranja skazaljke na satu za jedan sat tokom letnjih meseci, kako da bi dnevna svetlost trajala duže, već to mora da se uradi zajedno.   

Parlamentarni odbor u Finskoj zaključio je da promena sata izaziva kratkoročne poremećaje spavanja, lošiji radni učinak i da bi mogla da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

U Finskoj parlament mora da razmatra peticiju koja ima najmanje 50.000 potpisa.

Finci su možda posebno iritirani promenom sata jer sami vide malo koristi od toga.

U najsevernijim delovima Finske koja se proteže oko 1.160 kilometara od severa do juga, sunce ne zalazi 73 uzastopna dana tokom leta, dok tokom zimskih meseci sunce uopšte ne izlazi 51 dan.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine, a od pre 11 godina pomeranje satova uskladjeno je sa Evropskom unijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar