Fomin: Opasnost od ozbiljnih incidenata zbog dejstava NATO

MOSKVA – Povećana aktivnost vazdušnih i pomorskih snaga NATO-a mogla bi dovesti do ozbiljnih incidenata, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije general Aleksandar Fomin.

„U 2020. godini aktivnost dejstava vazduhoplovnih i pomorskih snaga Alijanse znatno se povećala, sve češće se pojavljuju situacije koje mogu dovesti do ozbiljnih incidenata“, rekao je Fomin u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.

On je podsetio da je uoči proslave 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u vodama Barencovog mora održane pomorske vojne vežbe NATO-a, u avgustu i septembru 2020. godine u neposrednoj blizini ruske granice zabeleženo više od 15 letova američkih strateških bombardera B-52H i B-1B.

Razarač britanske ratne mornarice „Dragon“ 13. oktobra je prošao kroz teritorijalno vode Rusije u području rta Herson, a 24. novembra 2020, kako je podsetio Fomin, razarač američke mornarice „Džon Mekejn“ ušao je u zaliv Petar Veliki.

„Navedena dejstva bila su otvoreno provokativna. Incidenti su izbegnuti samo zahvaljujući visokom profesionalizmu ruskih pilota i mornara“, naglasio je zamenik ruskog ministra, preneo je Sputnjik.

Rekao je i da ne bi savetovao da se s Rusijom vodi dijalog sa pozicije sile, na šta je u Bundestagu pozivala nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer.

„Osim što je pretnja silom direktno kršenje Povelje UN, takva dejstva neće ostati bez naše odgovarajuće recipročne reakcije. Oduvek smo polazili od činjenice da se najteži problemi moraju rešiti za pregovaračkim stolom. Spremni smo za profesionalan konstruktivan dijalog u skladu sa principima uzajamnog poštovanja i uvažavanja međusobnih interesa“, naglasio je Fomin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.