U trendu

Fon der Lajen danas u Bakuu, razgovaraće o uvozu gasa

BRISEL – Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen otputovaće danas u Baku, gde će pokušati da obezbedi značajniji uvoz prirodnog gasa iz Azerbejdžana.

„Budući da Rusija svoje zalihe energenata uveliko koristi kao oružje, diversifikacija našeg uvoza energije je prioritet za EU. Predsednica Fon der Lajen i komesar za energetiku Kadri Simson biće danas u Azerbejdžanu kako bi dodatno ojačali saradnju“, objavljeno je na Tviter nalogu EK, prenosi Rojters.

Prema nacrtu dokumenta od 14. jula, EK je predložila zemljama EU sporazum sa Azerbejdžanom o povećanju uvoza prirodnog gasa i o proširenju gasovoda da bi to bilo moguće učiniti, navodi britanska agencija.

Nemačka, četvrta po veličini svetska ekonomija, priprema se za sve scenarije, uključujući potpunu obustavu isporuka ruskog gasa.

Ruski ambasador pri međunarodnim telima u Beču Mihail Uljanov objavio je na Tviteru da „Rusija nikada nije odbila da nastavi isporuke prirodnog gasa Evropi i u potpunosti poštuje svoje ugovorne obaveze“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar