U trendu

Fon Kramon: Dijalog sa SRB nije prioritet Vlade u Pristini

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta gde je predstavljen nacrta izveštaja o Kosovu izjavila je da aktuelna Vlada na Kosovu ne daje prioritet dijalogu sa Srbijom.

„Nažalost, uprkos novoj energiji imenovanjem izaslanika EU za dijalog, sa očajem saznajem da olakšan dijalog između EU i Srbije, koji ostaje preduslov za integraciju Kosova u EU, nije prioritet aktuelne Vlade“, rekla je ona.

Fon Kramon je dodala da bi dijalog trebalo da postane prioritet i da Kosovo mora da ima koristi od novog zamaha saradnje sa SAD i EU.

„Dijalog treba da postane politički prioritet i ne želimo da Kosovo ključn međunarodn partneri vide kao manje konstruktivnu stranu u dijalogu. Umesto toga, želimo da Kosovo uini dalji korak u konkretizaciji postignutih sporazuma o energetici, registarskim tablicama vozila i nestalim licima. Kosovo mora dalje da koristi novi prozor mogućnosti sa svojim saveznicima dok postoji puna transatlantska saradnja za dijalog“.
poručila je fon Kramon.

Izveslac Evropske narodne partije (EPP) za Kosovo, i lobista kosovskih Albanaca Lukas Mandl iskoristio je raspravu u spoljnopolitičkom odboru za nove napade na Srbiju.

Mandl je u saopštenju preneo da Srbija na svim nivoima vrši ogroman pritisak na Kosovo.

Umesto savladavanja prošlosti zajedničkog pogleda u budućnost stalno se posipa so na ranu. Agresija Kremlja na građane Ukrajine, koja je povezana sa ratnim zločinima, budi sećanja i strah kod građana na Kosovu“, rekao je Mandl

Austrijski poslanik u Evropskom parlamentu ponovio je zahtev da preostale članice EU priznaju Kosovo.

On je naglasio da je sada trenutak da se nadoknadi priznavanje Kosova.
„Nije verodostojno na jednoj strani govoriti o jedinstvu slobodnog sveta protiv autoritarizma i nasilja, a na drugoj ne priznati Kosovo“, podvlači Mandl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar