U trendu

Fon Lajen: Apsolutno neprihvatljiva upotreba softvera za Å¡pijuniranje novinara

Predsednica Evropske komsije (EK) Ursula fon Lajen izjavila je danas u Pragu da je apsolutno neprihvatljivo da vlasti ili tajne sluÅŸbe koriste izraelski softver Pegaz za Å¡pijuniranje novinara ili aktivista nevladinih organizacija.

„Proveravamo da li se to deÅ¡avalo, ako jeste to je apsolutno neprihvatljivo i u suprotnosti je sa svim pravilima. U Evropskoj uniji imamo slobodu medija i slobodu govora i to spada u stubove Unije. Ako se to deÅ¡avalo to bi bilo apsolutno neprihvatljivo“, kazala je Ursula fon Lajen na konferenciji za novinare sa čeÅ¡kim premijerom Andrejom BabiÅ¡om.

Predsednica EK reagovala je povodom medijskih objava o skandalu u koji su umešane neke vlade i obaveštajne sluşbe, medju njima i iz EU, konkretno se pominje i Madjarska, špijunski softver Pegaz, za hakovanje i prisluškivanje mobilnih telefona, inače razvijen za borbu protiv terorista koristile da špijuniraju novinare i aktiviste nevladinih organizacija.

Pegaz je u stanju da prati ne samo celokupnu komunikaciju mobilnog telefona već i da prenosi ono Å¡to prikazuje telefonska kamera, navodi se u zajedičkom istraÅŸivanju nemačkih medija i organizacija Forbiden storis i Amnesti interneÅ¡enel.

Nakon proučavanja 50.000 telefonskih brojeva u tom istraşivanju otkriveno je da je Pegaz bio instaliran u telefonima više od 180 novinara i stotina aktivista ali i drşavnika i diplomata.

Medju Å¡pijuniranim novinarima pored britanskih ili francuskih su i neki urednici medija u Madjarskoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.