U trendu

FRA: Povlačenje ambasadora iz Italije – privremeno

PARIZ – Francuska je saopštila da je povlačenje njenog ambasadora iz Italije privremena mera, ali koja šalje važan signal istorijskom savezniku Pariza da se ne meša u francuske unutrašnje stvari.

Portparol Benjamin Grivo izjavio je danas za radio Jurop-1 da su opoziv ambasadora izazvali višemesečni „neosnovani napadi“ članova italijanske vlade Luiđija Di Maja i Matea Salvinija, a naročito Di Majov sastanak s učesnicima protesta „žuti prsluci“ ove nedelje u Francuskoj, prenosi AP.

Grivo je rekao da su tom posetom prekršeni „najelementariniji principi diplomatije“ jer je bila nenajavljena.

Aludirajući na italijanske populističke lidere, on je kritikovao „nacionalističku gubu“ koja izjeda evropsko jedinstvo, dodajući da bi članice Evropske unije trebalo bolje da se „ophode prema partnerima“.

Francuska i Italija su osnivači EU i njihov neočekivani spor zabrinjava ostale članice bloka.

Francuske vlasti su u četvrtak saopštile da povlače na konsultacije ambasadora u Rimu Kristijana Masea zbog „napada bez presedana iz Italije“.

„Francuska je već nekoliko meseci meta neosnovanih napada koji se ponavljaju i nečuvenih izjava. Jedno je ne slagati se, a drugo manipulisati odnosom zarad izbornih ciljeva“, saopštilo je francusko ministarstvo povodom te odluke, preneo je Rojters.

Takođe je navelo da Francuska takve napade iz Italije nije videla još od Drugog svetskog rata.

Direktan povod za odluku o povlačenju ambasadora na konsulatcije bile su „provokacije“ italijanskog vicepremijera Di Maja, koji je u utorak na Tviteru objavio da je s poslanikom Pokreta pet zvezdica Alesandrom Di Batistom „skoknuo“ do Francuske kako bi se sastali sa „vođom ‘žutih prsluka’ Kristofom Šalensonom i kandidatima na izborima za Evropski parlament liste RIC Ingrid Levavaser“.

„Vetar promene prešao je preko Alpa“, poručcio je Di Majo na toj društvenoj mreži.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar