U trendu

FRA: SOS Rasizam razotkrio postojanje rasizma u društvu

PARIZ – Francuski aktivisti protiv rasizma koji su telefonirali agencijama za privremeno zapošljavanje predstavljajući se kao građevinska firma koja želi da zaposli samo evropske radnike kažu da se više od jedne trećine firmi složilo da pomogne u diskriminatornoj potrazi.

SOS Rasizam, nacionalno udruženje grupa za borbu protiv diskriminacije, objavilo je danas audio zapise nekih poziva upućenih u 69 agencija za privremeno zapošljavanje u pariskom regionu u maju, preneo je AP.

Tokom poziva, aktivisti su se pretvarali da rade za izmišljenu građevinsku firmu i tražili fizičke radnike za gradilište.

Objasnili su da traže samo radnike sa evropskim profilima, sugerišući da ne žele „obojene“ osobe.

„Ako ne bude apsolutno nikakvog traga od ove vrste razmene, možemo učiniti sve što je potrebno“, rekla je žena koja je odgovorila na jedan od poziva.

Zaposlena u drugoj agenciji je rekla: „Zapisujem sebi kako bih mogla da predložim profile koje želite“.

„Ali ne mogu reći da će to biti ova boja ili ta zajednica. To je previše komplikovano“, dodala je ona.

Diskriminacija na osnovu boje, pola, nacionalnosti, seksualne orijentacije ili verskog uverenja u Francuskoj je ilegalna.

SOS Rasizam je naveo da je 55 odsto filijala koje su kontaktirali odbilo zahteve za diskriminaciju, 39 procenata je pristalo da diskiriminiše na rasnoj osnovi, a šest odsto kompanija je odbilo da odabira kandidate na rasnoj osnovi, ali je predložilo da to učini sama fiktivna firma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.