U trendu

Francuska: I advokati se pridružili štrajku

LION – U Lionu je počeo štrajk zaposlenih u pravosuđu zbog planova vlade Francuske da ukine posebni sistem penzionisanja za advokate i ostale zaposlene u tom sektoru.

Oni su u crnim odorama zauzeli stepenište koje vodi do glavne sudnice u Lionu, dok su drugi raspoređivali teške tomove zakona na podu ispisujući poruku „SOS“‘.

Pravnici su se priključili nacionalnom pokretu koji je iznedrio 40 dana strajka s ciljem da se zaustavi predsednik Makron u nameri da promeni francuski penzioni sistem, prenosi AP.

Preko vikenda, Makronov premijer ponudio je kompromis u delu koji se odnosi na povećanju starosne granice za punu penziju sa 62 na 64, ali to nije zadovoljilo sindikate koji žele da vlada odustane potpuno od penzione reforme.

Advokati iz svih delova Francuske pridružili su se štrajku od četvrtka, a suđenja su odložena u celoj zemlji.

To je poremetilo i najveće suđenje u Francuskoj za seksualno zlostavljanje protiv bivšeg sveštenika optuženog za zlostavljanje oko 75 dečaka.

Železnički radnici nastavljaju pritisak, smanjući broj nacionalnih i međunarodnih linija, dok je pariski metro normalno vozio.

Vlada se danas sastaje sa predstavnicima pravnika kako bi razgovarali o problemima sektora pravosuđa.

Advokati su poručili da reforma znači da ce oni morati da plate veće poreze, ali da će moći da računaju na manje penzije, što posebno izaziva zabrinutost kod malih advokatskih kancelarija sa nižim prihodima.

U međuvremenu, Alan Robert, poznatiji kao „francuski Spajdermen“ koji se popeo na najviše svetske zgrade, popeo se na krov zgrade u pariskom poslovnom distriktu kako bi privukao pažnju na proteste protiv penzione reforme.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar