Francuska: Kandidat radikalne levice Melanšon plovio pariskim kanalima

Francuski predsednički kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon čija popularnost raste, u sklopu svoje levičarske antiglobalističke kampanje plovio je danas, šest dana pred izbore, pariskim kanalima.

Hiljade njegovih pristalica stajale su danas u istočnom delu Pariza uz kanale kojima je Melanšon prolazio, skandirajući „Predsednik! Predsednik!“.

Istraživanja pokazuju da Melanšonova popularnost raste pred prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj 23. aprila, a prema nekim istraživanjima mogao bi da ima šansu i za ulazak u drugi krug 7. maja.

Skok njegove popularnosti remeti tržišta i izaziva napade njegovih protivnika koji upozoravaju da će njegova obećanja uništiti francusku ekonomiju. On obećava da će drastično oporezovati bogate i da će pokrenuti pregovore o ulozi Francuske u Evropskoj uniji.

Melanšon (65) koji je decenijama bio u umerenoj Socijalističkoj partiji, poslanik i član vlade, sada predvodi koaliciju radikalno levih organizacija medju kojima je i francuska Komunistička partija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.