U trendu

Francuska: Levica i Makronov savez skoro izjednačeni

PARIZ – Prema prvim procenama, centristički savez „Zajedno“ francuskog predsednika Emanuela Makrona i novoformirana levicarska koalicija skoro da su izjednačeni po broju osvojenih glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora, mada je levica u blagoj prednosti po broju osvojenih glasova, pokazuju rezultati prvih izlaznih anketa.

Rojters prenosi da će biti teško predvideti da li će Makron imati većinu u parlamentu, dok AP piše da projekcije, na osnovu delimičnih rezultata izbora, da Makronov savez zadrži parlamentarnu većinu.

Prema izlaznoj anketi Ifop-Fidusijala, novoformirana levičarska koalicija Nupes osvojila je 25,7 odsto glasova, dok Makronova partija i njeni saveznici imaju 25 odsto.

Krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje Marin Le Pen osvojilo je 19,3 odsto glasova, pokazuje anketa.

Prema prvim procenama Ipsosa, predviđa se da će Makronov savez imati između 255 i 295 poslanika u parlamentu koji broji 577 mesta

AP navodi da se previđa da će Makronovi kandidati pobediti u većem broju okruga od levičarskih rivala, čime će Makronov savez dobiti većinu.

Belgijski list „Libr“ objavio je, pozivajući se na dve prve izlazne ankete koje je sprovelo više instituta za ispitivanje javnog mnjenja u Francuskoj, da su Centristički savez Zajedno francuskog predsednika Emanuela Makrona i levičarska Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojili približno isti broj glasova – oko 25 odsto.

Sledi krajnje desničarski savez Nacionalno okupljanje Marin Le Pen sa 18,9 odsto, Republikanci i njihovi saveznici sa 13,7.

Više od 6.000 kandidata, starosti od 18 do 92 godine, borilo se za 577 mesta u francuskom parlamentu u prvom krugu izbora.

U drugi krug izbora, koji će biti održan 19. juna, plasiraće se oni koji dobiju najviše glasova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar