U trendu

Francuska: Modernina vakcina stiže ove nedelje

PARIZ – Francuska bi trebalo da primi prve doze Modernine vakcine ove nedelje, saopštilo je danas francusko zdravstveno regulatorno telo, dok je vlada na udaru kritikčara koji smatraju da se isuviše sporo radi na vakcinaciji.

Francuska, koji ima snažan anti-vakcinacioni pokret, počela je sa vakcinacijom krajem decembra, kao što su učinile brojne evropske zemlje.

Ali, od kraja decembra vakcinisano je svega nekoliko stotina ljudi, za razliku od Nemačke, gde je vakcinisano na desetine hiljada, i Velike Britanije, gde je vakcinisano više od milion ljudi.

„Verujem da Modernina vakcina mora da stigne ove nedelje“; rekao je Dominik Le Guludek, šef francuskog zdravsvenog regulatornog tela (HAS) za BFM TV, dodavši da Francuska traži dodatne informacije o Kovidšild vakcini kompanije AstraZeneka.

SAD su odobrile Moderninu vakcinu 19. decembra, Kanada je to učinila 23. decembra, a očekuje se da je Evropska unija odobri ove nedelje.

Epidemiolog i vladin naučnik Arno Fontane je rekao za Frans info radio da Francuska mora da ubrza sa davanjem dozvoli za upotrebu vakcine i da je širenje kovida u zemlji isuviše veliko da bi se olakšale restriktivne mere.

Francuska je sedma država na svetu po broju preminulih, pošto je od kovida 19 umrlo više od 65.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.