U trendu

Francuska: Osuđen napadač na pariski klub Bataklan

PARIZ – Salah Abdislam, za koga se veruje da je jedini preživeli član grupe koja je izvela najsmrtonosniji teroristički napad ikada viđen u mirnodopskoj Francuskoj, proglašen je danas krivim pred Krivičnim sudom u Parizu.

Suđenje, koje je održano u specijalno dizajniranoj sudnici u pariskoj Palati pravde, trajalo je devet meseci, a učestvovalo je preko 2.000 podnosilaca tužbi i više od 300 advokata, prenosi Rojters.

Odgovornost za napad na pariski klub Bataklan 13. novembra 2015. godine u kojem je poginulo 130 ljudi, a stotine su povređene, preuzela je Islamska država (ID), koja je pozvala svoje sledbenike da napadaju Francusku zbog njenog učešća u borbi protiv ID u Iraku i u Siriji.

Salah Abdislam je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti prevremenog puštanja na slobodu, što je kazna izrečena samo četiri puta ranije u Francuskoj.

Abdislam, 32-godišnji Francuz rođen u Belgiji za koga se veruje da je jedini preživeli član grupe koja je izvršila napade 13. novembra 2015. godine, ponosno je na početku suđenja izjavio da je „vojnik Islamske države“, koja je preuzela odgovornost za napade.

Optuženi je tokom suđenja rekao da je u poslednjem trenutku odlučeno da on ne detonira svoj prsluk sa eksplozivom, ali je na osnovu rezultata istrage i saslušanja svedoka sud odlučio drugačiije.

„Sud smatra da je prsluk sa eksplozivom bio neispravan, a Salah Abdislam je kriv kao aktivni član terorističke mreže“, izjavio je glavni sudija Žan-Luj Peri.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar