U trendu

Francuska: Policija upotrebila suzavac protiv demonstranata

PARIZ – Francuska policija upotrebila je suzavac u blizini Trijumfalne kapije u Parizu, kako bi rasterala demonstrante koji su danas protestovali protiv ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa.

Policija je prethodno upotrebila suzavac i na Jelisejskim poljima, ubrzo nakon što je „konvoj slobode“ koji se bori protiv kovid mera stigao u francusku prestonicu, preneo je Rojters.

Automobili koji su prevozili demonstrante uspeli su da prođu kroz policijske kontrolne punktove u centru Pariza i zakrčili su saobraćaj oko Trijumfalne kapije.

Policija je saopštila da je zaustavila 500 vozila koja su pokušavala da uđu u Pariz i da je tokom jutra uručeno skoro 300 kazni.

Policija je navela i da je uhapsila pet demonstranata u južnom delu Parizu, koji su posedovali praćke, čekiće, noževe i gas maske.

U Parizu je raspoređeno skoro 7.200 policajaca i žandarma.

Prvi put od nereda tokom demonstracija „žutih prsluka“ 2018. godine, žandarmerija je na ulice izvela i oklopna vozila.

Premijer Žan Kasteks upozorio je da će odgovor vlasti biti čvrst prema onima koji pokušaju da blokiraju saobraćaj ili prestonicu.

Francuski demonstranti, inspirisani protestom kanadskih kamiondžija, protive se potvrdama o vakcinaciji, neophodnom za ulazak u restorane, barove i javne prostore.

Francuski mediji navode da protivnike kovid mera okupljene u „konvojima slobode“, čine protivnici predsednika Emanuela Makrona i „žuti prsluci“.

Inspirisani demonstracijama „konvoja slobode“ u Kanadi, vozači su mahali francuskim zastavama i trubili prkoseći naređenju policije da ne ulaze u grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar