U trendu

Francuska pozvala Iran da se vrati pregovorima

PARIZ – Francuska je pozvala Teheran da zaustavi nuklearne aktivnosti „koje imaju težinu bez presedana“, u trenutku kada su se američki i evropski izaslanici sastali da razgovaraju o naporima usmerenim na oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Američki izaslanik Robert Meli pridružio se kolegama iz Francuske, Velike Britanije i Nemačke na sastancima u Parizu, u, kako je francusko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo, „kritičnom trenutku“ za napore da se spase sporazum, prenosi AP.

„Hitno je i ključno da Iran prekine aktivnosti koje imaju neviđenu težinu i koje sprovodi kršeći sporazum, kao i da odmah nastavi punu saradnju sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju“, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Legendre.

Francuska zvaničnica je potvrdila da su američki i evropski partneri spremni da se odmah vrate pregovorima sa Teheranom, kako bi se brzo zaključio sporazum o povratku Irana na svoje obaveze i povratku SAD u Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA).

U Vašingtonu, portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je novinarima da su SAD i njeni partneri „jedinstveni u uverenju da je diplomatija i dalje najefikasniji put za proverljivo i trajno sprečavanje Irana da dobije nuklearno oružje“.

On je još poručio da su zapadne sile jedinstvene u uverenju da pregovori treba da se nastave u Beču što je pre moguće, upravo gde su stali u junu.

Nekoliko sedmica već najavljujući da će se „uskoro vratiti na razgovore“, Teheran još nije precizirao datum za nastavak pregovora u Beču, o oživljavanju sporazuma prema kojem je zaustavio svoj nuklearni program da bi se oslobodio od ekonomskih sankcija SAD, EU i UN .

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

Sporazumom se Iran obavezao da će obogaćivanje uranijuma ograničiti na 3,67 odsto, što je dovoljno za pokretanje komercijalnih nuklearnih elektrana, u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

U aprilu, Iran i šest svetskih sila započeli su razgovore o vraćanju na sporazum, od koga je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp odustao pre tri godine i ponovo uveo sankcije Iranu.

Razgovori su prekinuti u junu, nakon što je za novog predsednika Irana izabran Ebrahim Raisi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar