U trendu

Francuska: Pred predsedničke izbore ometanje kampanje Le Pen, manji jaz medju kandidatima

Svega 15 dana pre predsedničkih izbora u Francuskoj, demonstranti su danas prekinuli skup Marine Le Pen, dok se jaz sužava između četiri glavna kandidata.

Sala u kojoj je kandidatkinja krajnje desnice Marina Le Pen danas trebalo da održi predizborni skup na ostrvu Korziki, ispražnjena je posle incidenta s tridesetak mladim Korzikancima uz razmenu udaraca i suzavac.

Korzikanska grupa „Ghjuventu Indipendentista“ je preuzela odgovornost za incident i na Tviteru poručila da „ne mogu da prihvate da kandidatkinja Nacionalnog fronta dodje na naše tlo i održi govor mržnje i ‘antikorzikanstva’ „.

Grupa upozorava da na Korziku „nikada neće pustiti tu stranku čiji je bivši lider (Žan-Mari Le Pen) tražio smrtnu kaznu za Korzikance – političke zatvorenike“.

Marina Le Pen je morala da ode u drugu salu u Palati Ajačio i održi miting posle kojeg je izbio sukob kada je desetak mladih ljudi „pokušalo da se uključi“, saopštile su lokalne vlasti. Snage reda su, napadnute jajima, odgovorile suzavcem.

Po nekoliko anketa, sužava se jaz između četiri glavna predsednička kandidata: sve je manja razlika izmedju Emanuela Makrona i Le Pen, a Fransoa Fijon i Žan-Lik Melenšon su takodje rame uz rame.

Po istraživanju objavljenom danas, kandidat radikalne levice Žan-Lik Melenšon je skočio za četiri odsto u samo jednoj nedelji i približio se kandidatu desnice Fransoa Fijonu, sa 19 odsto podrške glasova onih koji su odabrali koga će podržati.

Njih dvojica su smanjila razliku u odnosu na centristu Emanuela Makrona i desničarklu Le Pen koji su oboje opali i izjednačili se na po 23 odsto potencijalni glasova, po anketi „GVA Sejlsfors“ (Salesforce), objavljenoj danas.

Uporedo je Socijalistička partija (PS) koja je sada na vlasti u Francuskoj, oštro pozvala na partijsku disciplinu neke svoje funkcionere koji ne podržavaju kandidata PS Benoa Amona jer „očigledno očekuju pobedu nekog drugog“.

Medju njima je bivši premijer socijalista Manuel Vals koji je usred kampanje napustio Amona koji, po anketi GVA, može da računa na samo 8,5 odsto glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar