U trendu

Francuska: Protesti protiv reforme penzija širom zemlje

PARIZ – U Francuskoj se danas odrĹľavaju protesti protiv reforme penzija koja predviÄ‘a podizanje minimalne starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, a organizatori se nadaju velikom odzivu koji bi ponovio uspeh ranijeg protesta od 19. januara, kada je na ulice izašlo milion graÄ‘ana Francuske.

„OÄŤekujem mnogo ljudi. Potrebno je da budemo veoma brojni“, izjavio je Loran Berger, šef najvećeg francuskog sindikata CFDT, dodavši da će danas širom zemlje biti organizovano oko 250 demonstracija, prenosi Rojters.

Svi glavni sindikati u zemlji danas su u zajedničkom saopštenju pozvali Vladu Francuske da povuče predlog zakona o reformi penzija i upozorili da će od 7. marta zaustaviti celu Francusku ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Sledeći veliki protest protiv reforme penzija je zakazan za 16. februar.

Reformu penzija podrĹľava predsednik Francuske Emanuel Makron i vlada zemlje.

Parlamentarna opozicija se trudi da nakon prve nedelje debate o reformi penzija zatrpa predlog zakona hiljadama amandmana i tako odloĹľi njegovo usvajanje.

Opstrukcija može da natera predsednika Makrona da zaobiđe glasanje u parlamentu i proglasi zakon o reformi penzija važećim putem predsedničkog dekreta.

Taj potez bi svakako zagorÄŤao ostatak Makronovog predsedniÄŤkog mandata koji istiÄŤe 2027. godine, dodaje agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar