U trendu

Francuska se plaši da će izgubiti uticaj u EP posle izbora

BRISEL – Uspon Emanuela Makrona i njegove partije naneo je ogroman udarac konzervativnim republikacima, kao i socijalistima, i obe te stranke bi mogle nakon sledećih izbora da imaju sporednu ulogu u dva najveća kluba u Evropskom parlamentu, piše sajt Politiko.eu.

To bi značilo manje uticajnih mesta za njihove poslanike, i mnogo manje učestvovanja u odličivanju u parlamentu oko ključnih odluka koje oblikuju Evropu.

Prema prognozama Politika, socijalisti bi mogli da osvoje samo pet mesta u sledećem sazivu parlamenta, umesto 13 koliko su imali na poslednjim izborima 2014. godine.

Jedan zvaničnik iz francuske delegacije levog centra u klubu socijalista i demokrata (S&D) u EP izjavio je za Politiko: „Postoji rizik da zbog dubokih podela levice ne bude Francuza koji će je zastupati u parlamentu, ovo sa čim se suočavamo je katastrofa“

To bi bio veliki neuspeh za partiju iz koje potiču praktično pioniri evropskog projekta kao što su Fransoa Miteran i Žak Delor.

Partije levog centra se inače grčevito bore svuda u Evropi, ali su u Francuskoj, gde je levica podeljena na više stranaka i pokreta, nalaze u posebno teškoj situaciji.

Stvari izgledaju samo malo bolje za Republikace, pošto ankete koje prenosi Politiko pokazuju da će oni osvojiti 11 mesta u parlamentu, u poređenju sa 20 na poslednjim izborima pre pet godina. To će im omogućiti manje prisustvo u klubu Evropske narodne partije (EPP) od 176 poslanika.

Republikanci su u problemu još od predsedničke kampanje njihovog kandidata Fransoa Fijona 2017. godine.

Partija sada izgleda slaba, podeljena i uglavnom neprimetna u poslovima oko EU, a neki od uglednijih evropskih parlamentaraca iz njihovih redova najavili su da se neće kandidovati.

„Ne tako davno imali smo 30 poslanika, a listu je predvodio Mišel Barnije, bivši komesar Evropske unije i sadašnji pregovarač za Bregzit“, izjavila je jedna od poslanica Republikanaca i dodala „ono što sada treba partiji jeste ‘puk’ poslanika koji su priznati u Francuskoj i koji moraju biti uticajni ovde u Evropskom parlamentu“, navodi Politiko.

Takođe dodatnu sumnju među poslanike EP iz redova Republikanaca unose i česte evroskeptičke izjave partijskog šefa Lorana Vokieja.

Sadašnje projekcije ukazuju da bi Republikanci imali manje poslanika unutar kluba EPP-a nego vladajuća stranka Fides u Mađarskoj, dok bi nekada moćni francuski socijalisti imali isti broj mesta u S&D klubu kao danski socijaldemokrati.

Imati uticajnu nacionalnu delegaciju u većim klubovima u Evropskom parlamentu znači imati i značajnu moć.

Iako se predviđa da će sledeći Evropski parlament biti više fragmentiran od sadašnjeg, EPP i S&D su na putu da budu ponovo najveće grupe.

Ako francuski članovi Evropskog parlamenta budu samo male frakcije unutar tih grupa, oni onda imaju manje šanse da zauzmu visoke pozicije – kao što su predsednici odbora ili uloga koordinatora politika u ovim klubovima – što im smanjuje mogućnost da pokreću zakonodavne procese koji su u interesu Francuske, zaključuje Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.