U trendu

Francuska tražila oslobađanje dvoje državljana iz Irana

PARIZ – Francuska je tražila danas da Iran hitno oslobodi dvoje njenih državljana koji se nalaze u toj zemlji od juna.

Francusko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je Roland Maršal, viši istraživač sa Sijens-Po univerziteta u zatvoru, preneo je Rojters.

Francuski zvaničnici i njegova porodica pokušali su da zadrže tu informaciju kao tajnu zbog trenutnih sporova u regionu, strahujući da bi to moglo da naštetiti potencijalnim pregovorima.

Maršalova koleginica koja ima dvojno francusko i italijansko državljanstvo Fariba Adelkah nalazi se u zatvoru u Iranu od juna.

„Želimo da iranske vlasti pokažu transparentnost u ovom dosiju i deluju bez odlaganja kako bi okončali neprihvatljivu situaciju“, izjavila je na brifingu portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova Agnes fon der Mul.

Prema njenim rečima, Maršal je imao konzularne posete i ima advokata.

Iran je odbio da ponudi to isto Adelkahovoj zbog njene iranske nacionalnosti i ocenio zahtev Francuske za njeno puštanje na slobodu kao mešanje u njihove unutrašnje poslove.

Maršal, ekspert za Afriku, je želeo da proslavi Bajram sa svojom koleginicom u Iranu, ali je uhapšen na aerodromu u Teheranu nakon dolaska, navela je u saopštenju njihova univerzitetska asocijacija.

Ništa ne opravdava hapšenje Faribe Adelkah i Rolanda Maršala, navedeno je u saopštenju.

Njihove aktivnosti su strogo akademske i nemaju nikakve veze sa bilo kakvom obaveštajnom službom, stoji u saopštenju, u kome se dodaje da oni ne obavljaju nikakvu političku aktivnost u
Iranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.