U trendu

Francuska: Usvojena kompromisna verzija klimatskog zakona

PARIZ – Francuski parlament odobrio je danas kompromisnu verziju klimatskog zakon koji bi trebalo da transformiše putovanja, stanovanje i industriju, ali za koji ekološki aktivisti tvrde da nije dovoljno efikasan da smanji emisiju ugljenika.

Zakon koji ima podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona reguliše pitanja od vitalnog značaja za francusku kulturu i ekonomiju, uključujući poljoprivredu, istorijske zgrade i industriju vazduhoplovstva i motornih vozila, prenosi AP.

Višemesečna rasprava vođena u oba doma francuskog parlamenta rezultirala je ublažavanjem nekih odredbi zahvaljujući čemu je kompromisna verzija teksta lako usvojena i u Senatu i u Nacionalnoj Skupštini.

Konačna verzija donosi mere za podsticanje proizvodnje „čistijih“ automobila i postupno ukidanje proizvodnje i korišćenja vozila koja najviše zagađuju vazduh.

Zakon predviđa i dodelu pomoći za obnovu energetski neefikasnih domova i drugih zgrada, zabrane letova kraćih od dva i po sata na linijama kojima se može koristiti šinski transport.

Ekološki aktivisti optužuju Makrona, koji je globalno zauzeo oštar stav po pitanju klimatskih pitanja, da nije ispunio obećanja ni „kod kuće“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.