U trendu

Francuska želi da nastavi sa unosnim vojnim ugovorima u Rumuniji

BUKUREŠT/PARIZ – Francuska želi da
nastavi sa unosnim vojnim ugovorima u Rumuniji nakon slanja tenkova i sistema protivvazdušne odbrane kao deo napora da se ojača NATO na istoku, rekli su diplomatski izvori.

„Imamo veoma jak strateški odnos sa Rumunijom. Prošlo je 15 godina, ali realnost je takva od kada smo rasporedili Leklerk (tenkovski) bataljon i Mambu (protivvazdušna odbrana) partnerstvo je postalo jače. Nadamo se da ćemo to zacementirati saradnjom na industrijskom planu i projektima koji su veoma atraktivni“, rekao je diplomatski izvor, navodi Rojters.

Ministarka spoljnih poslova Ketrin Kolona posetiće NATO bazu danas zajedno sa svojim holandskim i rumunskim kolegama, nakon održanih razgovora sa rumunskim zvaničnicima, uključujući predsednika Rumunije Klausa Johanisa.

Fokus razgovora će biti rat u Ukrajini, izvoz žita i bilateralne veze, posebno na vojnom frontu, rekli su francuski zvaničnici, prenosi Rojters.

Na vrhu liste bila bi finalizacija posla vrednog oko 1,2 milijarde evra za prodaju četiri ratna broda za dodatnu bezbednost u Crnom moru, oko čega su u pregovorima od 2019. godine, koji su delimično u zastoju zbog rasta troškova sirovina.

Rumunska mornarica je najmanje modernizovana od svih grana vojske.

Rumunija, država NATO od 2004. i članica EU od 2007. godine povećala je svoju potrošnju za odbranu na 2,5 odsto BDP-a ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.