U trendu

Francuske snage zaplenile oružje namenjeno Hutima u Omanskom zalivu

DUBAI – Francuske pomorske snage u januaru su zaplenile hiljade pušaka, mitraljeza i protivtenkovskih projektila u Omanskom zalivu, oružje koje je dolazili iz Irana ka jemenskim pobunjenicima Hutima, saopštili su danas zvaničnici.

Iako je Iran negirao da je umešan, na slikama oružja koje je objavila Centralna komanda američke vojske vidi se da je ono slično oružju koje su zarobile američke snage u drugim pošiljkama koje se vezuju za Teheran, preneo je AP.

Oružje je zaplenjeno 15. januara, a Centralna komanda SAD navela je da se dogodila duž ruta koje su se koristile za nezakonit promet oružja iz Irana u Jemen.
Rezolucija Ujedinjenih nacija zabranjuje transfer oružja jemenskim pobunjenicima Hutima koje podržava Iran, koji su zauzeli glavni grad zemlje krajem 2014. i koji su u ratu sa koalicijom predvođenom Saudijskom Arabijom koja podržava međunarodno priznatu vladu te zemlje od marta 2015. godine.

„Vol strit džurnal“ je prvi izvestio o zapleni, navodeći da su to učinile elitne francuske specijalne snage.
Dvojica zvaničnika rekla su AP, pod uslovom da ne budu imenovani, potvrdila su da su oružje zaplenili Francuzi.
Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani u onlajn poruci odbacio je tvrdnje da je Teheran isporučio oružje brodom i opisao optužbe kao politički motivisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.