U trendu

Francuski ambasador: Australija napravila veliku grešku

KANBERA – Francuski ambasador u Australiji Žan Pjer Tibo opisao je kao veliku grešku neočekivano otkazivanje Australije velikog ugovora o podmornicama sa Parizom u korist novog dogovora sa SAD.

Francuski diplomata dao je svoj komentar danas dok je napuštao rezidenciju u glavnom gradu Kanberi, nakon odluke Francuske da povuče svog ambasadora.

„Ovo je bila velika greška, veoma loše postupanje u parterstvu“, poručio je Tibo, prenosi AP.

On je objasnio da je sporazum o naoružanju između Pariza i Kanbere trebalo da se zasniva na poverenju, međusobnom razumevanju i iskrenosti.

Pre nego što je opozvan, francuski ambasador je saopštio u petak da je saznao za dogovor o američkim podmornicama ,kako je naveo, kao i svi, zahvaljujući australijskoj štampi.

„Nikada nismo bili obavešteni o bilo kakvim bitnim promenama. Bilo je mnogo mogućnosti i mnogo kanala. Nikada nije pomenuta takva promena“, rekao je francuski ambasador.

Francuska je prethodno saopštila da je odlučila da povuče svoje ambasadore iz SAD i Australije na konsultacije nakon što je Kanbera sklopila bezbednosni sporazum sa Vašingtonom i Londonom, nazvan Aukus, koji podrazumeva i isporuku novih nukelarnih pormornica i okončanje dogovora o nabavci francuskih podmornica vrednog 66 milijardi dolara.

Australija je danas poručila da žali zbog odluke Pariza da povuče svog ambasadora u Kanberi i naglasila da poštuje odnos sa Francuskom sa kojom će, kako je rečeno, nastaviti saradnju po mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.